Ή καλύτερα θα ήταν ο τίτλος [Notes about]....Troia?
Άλλωστε έχει περισσότερη σχέση με τον αριθμό, από ό,τι έχει η ταινία με τον Όμηρο από αυτά που μαθαίνω. Γιατί φυσικά δεν μπήκα στον κόπο να δω την ταινία όταν προβαλλόταν στους κινηματογράφους, και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα μετά από τόσο καιρό τι δουλειά είχε η Ζήνα (Xena, δεν έπρεπε να διαβάζεται Ξένα;), με τον Ηρακλή.
Για όσους προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι σχέση έχει η παραπάνω παράγραφος με τον τίτλο, πιστεύω πως για πρώτη φορά έχω μια "απάντηση".
Την ελληνική γλώσσα, ίσως και το ελληνικό πνεύμα γενικότερα.
Δεν μπορούσα να χωνέψω εύκολα χθες την ύψωση του κυπέλλου Ευρώπης, από μια χώρα σαν και τη δική μας. Παγκόσμιες πρωταθλήτριες, χώρες με παράδοση στο άθλημα, παίκτες παγκοσμίου κλάσης, και ξαφνικά από το πουθενά, 11 παίκτες που μέχρι τώρα έπαιζαν στον γάμο του Κουτρούλη, και γίνονταν ο περίγελος σε κάθε διοργάνωση, μαζί με την χώρα του Ελεφαντοστού και το Κογκό, το Κατάρ και την Ισλαμαμπάντ, ξαφνικά αρχίζουν να ανεβαίνουν, να ανεβαίνουν...
Πάλι ξέφυγα λίγο εκτός θέματος, αλλά είναι αρκετά μεγάλο θέμα, μείζονος ίσως μέχρι εχθές (4 Ιουλίου 2004), και από σήμερα ιστορικής σημασίας.
Το θέμα μου είναι το... τρία (3). Και η ερώτηση που πετάχτηκε στο μυαλό μου ήταν γιατί το ονομάζουν οι αγγλομαθείς θρι, και τι σχέση έχει με την Τροία ίσως και με την Τέσσερα.
...
Φτηνοί αστεϊσμοί, παλαιότερων εποχών, λογοπαίγνια φτηνά και αναλύσεις χαοτικές. Σαν μίτος μπλεγμένος τόσο, που μπορεί να σε αποκαρδιώσει να βρεις την άκρη του, και να θελήσεις να μπεις στον Λαβύρινθο χωρίς να δεχτείς την προσφορά της Αριάδνης. Φυσικά, για να έχουν νοητική υπόσταση ισάξια του τελματωμένου νεοέλληνα τα παραπάνω, καλό μπορεί να κάνει αν προσθέσεις πως θα πρέπει να σε λένε Θησέα, τον πατέρα σου Αιγέα, και να ετοιμάζεσαι για ντου (wer, ich?) στον κακό Μινώταυρο. Και να περιμένεις χάχανο.
χεχεχε, πάλι ανακατέψαμε την ιστορία...
Αρκεί να δεχθείς το μεγαλείο του Έλληνα, και να σεβαστείς το μεγαλείο του κάθε άλλου λαού, και τότε... τότε ισάξιος μπορείςνα σηκώνεις τις κούπες, γεμάτες με κρασί, αντί να κραδαίνεις ξίφη και να ανοίγεις κεφάλια γιατί τα φοβάσαι.
Αλήθεια, τι σημειολογία έχει δωθεί και στον αριθμό 3 εδώ που τα λέμε... Αγία Τριάδα, μονός αριθμός, ακέραιος του π, αποτέλεσμα του αθροίσματος των δύο αριθμών πριν από αυτόν, πρώτος (από τους πρώτους), και πόσα άλλα.
Ωραία όλα αυτά, και εγώ απλώς απόρησα, γιατί άλλοι λαοί λένε ας πούμε tre, tres, drei, trois κτλ, και οι Βρεττανοί έβαλαν εκεί μέσα το Θ.
Χμμ, κοίτα να δεις, έβγαλαν και στις ειδήσεις πριν από λίγο καιρό και τον συλλαβισμό του αυτόχθωνα. Και ένα παιδάκι κόντεψε να λιποθυμίσει (τι κόντεψε δηλαδή, έπεσε χάμου) προσπαθώντας να πει τα γράμματα ένα-ένα.
Ας είναι. Δεν βγάζεις άκρη.
Ή μήπως να συνεχίσω να προσπαθώ, κάπου εδώ θα είναι...
:Ι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου